ΑυτοδιοίκησηΝέαΠεριβάλλον

Σκυλακάκης: “Δεν είναι υπεύθυνο το Υπουργείο – Φυσικό το φαινόμενο των νεκρών ψαριών”

0

“Πέταξε” την αρμοδιότητα από πάνω του για το θέμα των νεκρών ψαριών από τις παρακάρλιες περιοχές που κατέληξαν στον Παγασητικό ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος βρέθηκε νωρίτερα στον Βόλο και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αχ. Μπέο.

Ο Υπουργός δήλωσε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει την ευθύνη και σημείωσε ότι ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο πιθανώς να επιταχύνθηκε από τις καταβόθρες που δημιουργήθηκαν στα παρακάρλια πλημμυρισμένα εδάφη γεγονός όμως που δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν.

Για το εάν έχει ερευνήσει το θέμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “έχουμε ερευνήσει. Το μεν φαινόμενο είναι φυσικό φαινόμενο, δηλαδή μετά τον Daniel είχατε μία τεράστια καινούργια λίμνη με πάρα πολλή τροφή για τα ψάρια, γιατί όλος ο κάμπος κατέληξε μέσα σ’ αυτή τη λίμνη, υπήρξε ένας πολλαπλασιασμός των ψαριών κοιτάξαμε τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να υπήρξε και μία  δημιουργία απότομης απώλειας του νερού από καταβόθρες που μπορεί να επιτάχυνε την όλη διαδικασία και δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση εμείς διασφαλίζουμε με τον έλεγχο που κάνουμε ότι υπάρχει νομιμότητα, ή η όποια παρανομία θα επισημανθεί και επίσης με τη δική μας βοήθεια, αλλά και με την πρωτοβουλία όλων των αρμοδίων να υπάρξει η ταφή, η διαχείριση και των ψαριών και των ανάμεικτων με ψάρια απορριμμάτων που βγήκαν στη θάλασσα με τρόπο που να συνάδει με περιβαλλοντικούς κανονισμούς”,

Στο εάν όντως το θυρόφραγμα στην Κάρλα έπρεπε να είχε κλείσει ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως δεν άπτεται το θέμα της δική του αρμοδιότητας λέγοντας ότι “είναι εκτός της δικής μου αρμοδιότητας, αφορά τη διαχείριση αρδευτικών υδάτων και του εάν θα υπήρχαν ή όχι πλημμυρικά φαινόμενα είναι κάτι που θα το κρίνει η δικαιοσύνη”.

Σημείωσε ότι ότι ο Daniel ήταν μία καταστροφή, μια φορά στα χίλια χρόνια, με το παλιό κλίμα. Με το καινούργιο κλίμα, όπως είπε, δεν ξέρουμε πόσο συχνό θα είναι και εξέφρασε την ελπίδα του να μην επαναλαμβάνεται κάθε 4-5 χρόνια.

“Εάν υπάρχει μια πολύ μεγάλη πλημμύρα στον κάμπο, τα ψάρια θα πολλαπλασιαστούν, το θέμα είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Ούτε μπορούν να επιβιώσουν, εάν δημιουργηθεί μία λίμνη με μεγάλο βάθος και μεγάλο ευτροφισμό αυτή δεν θα διατηρηθεί όταν αποστραγγιστεί. Αυτά τα ψάρια θα υπήρχαν, το θέμα είναι πως μπορείς ένα τέτοιο φαινόμενο να το διαχειριστείς”, επεσήμανε και σημείωσε ότι παρόμοιο γεγονός δεν είχε ξανασυμβεί.

Ο Υπουργός όμως ρωτήθηκε και αν ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο φορέας που είναι αρμόδιος και ανήκει στο Υπ. Περιβάλλοντος, είχε ενημερώσει νωρίτερα, όταν το φαινόμενο των νεκρών ψαριών ήταν σποραδικό το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

“Υπήρχε η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, το Υπουργείο δεν είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των υδάτων της Κάρλας, όταν με το καλό θα μπει σε λειτουργία ο ΟΔΥΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες σταδιακά, αλλά αυτό θα μας πάρει αρκετούς μήνες, θα περάσει η διαχείριση και όχι πριν από έναν χρόνο γιατί πρέπει να ενταχθούν και οι ΤΟΕΒ, γιατί έχουν έναν χρόνο να περάσουν στον ΟΔΥΘ”, απάντησε.

Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ψαριών ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι αυτή έχει λυθεί  με τρόπο νόμιμο και επαρκή. “Η εταιρεία που έχει πάρει τα σκέτα νεκρά ψάρια έχει πλήρη αδειοδότηση και διαχειριστική ικανότητα για τη διαχείρισή τους και για το υπόλοιπο έχουν ακολουθηθεί, απ’ όσο έχω πληροφορηθεί,  νόμιμες διαδικασίες για την υγειονομική ταφή οπουδήποτε κι αν γίνει. Η εικόνα που έχω από τον περιφέρεια και από τις δικές μας υπηρεσίες είναι ότι το θέμα έχει πάρει νόμιμο δρόμο επίλυσης”, επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε με αφορμή την παρουσία του στο Δημαρχείο Βόλου ότι με τον Δήμαρχο θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ και τη χρηματοδότησή τους.

“Είχα την ευκαιρία να τα πω με τον Δήμαρχο Βόλου και την περασμένη Παρασκευή εξαντλητικά στο γραφείο μου. Είναι χαρά να είμαι κι εδώ στο δικό του γραφείο για να δούμε θέματα του Δήμου. Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και τα θέματα υδροδότησης και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης στις ΔΕΥΑ της περιφέρειας, που είναι κομμάτι της μεταρρύθμισης που θα κάνουμε και βέβαια να ολοκληρωθεί η επίλυση του δυσάρεστου θέματος που ταλαιπώρησε τον Βόλο και το οποίο ελπίζω μέσα στις επόμενες ημέρες να φύγει τελείως, δεδομένου ότι ήταν ένα έκτακτο περιστατικό να μην συμβεί ποτέ ξανά”, είπε.

Πηγή: magnesianews.gr

Βουλγαρία: Πάνω από έξι τόνους σκουπιδιών μάζεψαν 80 εθελοντές στο Εθνικό Πάρκο Ρίλα

Previous article

Η «βασίλισσα των σκουπιδιών» μεταξύ των 11 που δικάζονται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σουηδία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.